1956-os emlékkiállítás Kecskeméten

Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke is részt vett a kiállítás megnyitóján, beszédében a mártírhalált halt Szobonya Zoltán emlékét idézte fel.

"Amikor olyan emberek előtt tisztelgünk, mint a kecskeméti börtönben 1958-ban kivégzett Szobonya Zoltán, akkor az igaz ember életútja előtti főhajtás és tisztelet kell, hogy úrrá legyen rajtunk, hiszen ez az életút reményt és példát ad a jövő generációinak is" - hangsúlyozta a politikus. Hozzátette, hogy Szobonya Zoltán egy volt azok közül, akik ilyen igaz életet éltek, és így példává vált az őt követő generációk számára.

 

Gulyás Gergely

Gulyás Gergely beszédet mondott a kiállítás megnyitóján és a Szobonya Zoltán-emlékszoba átadó ünnepségén

 

Emlékeztetett arra is, hogy hatvan éve az egész országon végigsöpört a szabadságvágy által hajtott forradalmi erő, amely egyedül képes volt arra, hogy ha csak két hétre is, de elsöpörje az elnyomókat. Szobonya Zoltánt, az 1956-os forradalom kiemelkedő Bács-Kiskun megyei vezetőjét 1958. szeptember 29-én végezték ki. A karizmatikus egyéniségű jogász mindvégig a forradalom tisztaságát képviselte, és már a forradalom előtt is bátran védte a koholt vádakkal perbe fogott kulákokat. 

 

/T.D.