Kecskemét vezető hír

Átadták a piarista kollégium felújított épületét

Átadták a piarista kollégium felújított épületét

Átadták a 304 éve alapított kecskeméti Piarista Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda csaknem egymilliárd forintból átépített és korszerűsített kollégiumi épületét.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az ünnepségen elmondta: Kalazanci Szent József, a piarista rend alapítója egész életét a gyermekeknek szentelte, iskolaszervező tevékenysége példaértékű, abban nagy támasza volt a rend. Egyik legfontosabb tanítása szerint egy piarista tanár vagy egy piarista iskolában nevelő pedagógus az egész személyiségével nevel. Bár a piaristák mára szétszóródtak a világban, ma már kevesebb szerzetes tanít egy-egy iskolában, a piarista iskolák jelentősége továbbra is megmaradt a magyar emberek, a magyar nemzet számára - tette hozzá az államtitkár.

 

Átadták a piarista kollégium felújított épületét

A beruházás eredményeként ma már lányokat is fogad a kollégium

 

Az államtitkár közölte, egy európai pályázatnak köszönhetően a fenntartó 500 millió forintot fordíthat a Czollner téri általános iskola felújítására, így folytatódhat a kecskeméti piarista intézmények korszerűsítése. Mikulás Domonkos, a Piarista Gimnázium, Kollégium, Általános iskola és Óvoda igazgatója közölte, az idén 35, az elmúlt három évben pedig összesen 53 településről érkeztek diákok kollégiumukba. Az épület átépítése, korszerűsítése 2017 tavaszán kezdődött meg, keretében a meglévő falakat, nyílászárókat, lépcsőket a lehető legnagyobb mértékben megtartották és felújították. Az eredetileg csak fiúkollégiumként működő épület a beruházás eredményeként ma már lányokat is fogad. A megújult kollégium 41 fiúnak és 34 lánynak nyújt otthont a tanév során.