Kecskemét vezető hír

Uniós forrásból épül napközi otthon Kecskeméten

Uniós forrásból épül napközi otthon Kecskeméten

Több mint 350 millió forintos uniós forrásból új telephelyet építenek a kecskeméti Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonához kapcsolódva. A létesítmény fogyatékos és autista fiatal felnőttek nappali ellátására lesz alkalmas.

A tervek szerint a homokbányi létesítmény körülbelül 790 négyzetméter alapterületű, földszintes, két önálló rendeltetési egységet magába foglaló épület. A 48 férőhelyes napközi otthon egyik részében fogyatékos emberek, a másikban autizmussal élő fiatal felnőttek nappali ellátására készülnek. A projekt nem egyszerű kapacitásbővítés, mivel a tervek szerint az épület rendelkezik az autizmus kezeléséhez szükséges feltételrendszerrel, így "az országban egyedülálló szociális ellátási innováció jöhet létre, melynek keretében az autizmussal élők ellátása az óvodától a nappali szociális ellátásig biztosítva lenne".

 

Új napközi otthont építenek értelmi fogyatékosoknak Kecskeméten

Az országban egyedülálló szociális ellátási innováció jöhet létre Kecskeméten

 

Ez a nappali ellátási forma hozzájárul ahhoz, hogy az autista fiatalok családjuk körében élhessenek, ugyanakkor a speciális ellátáshoz, segítséghez akadálytalanul hozzájuthassanak. A beruházás egyúttal csökkentheti az érintett családok terheit és segíthet abban, hogy a  fiatal, értelmi sérült családtagok ellátásának szervezeti, intézményi hiányosságai miatt inaktívvá vált szülők újból munkába állhassanak, ezzel csökkentve a város munkaerőhiányát.

 

MTI/T.D.