Kecskemét

A dugattyús kompresszor az új kedvenc

A dugattyús kompresszor az új kedvenc

A dugattyús kompresszor egyre több barkácsoló számára okoz örömöt és egyre többen fedezik fel a benne rejlő lehetőségeket. Ma már sokkal kedvezőbb áron vásárolhatók, így szinte minden barkácsműhelyben találkozhatunk velük. Számos okot tudunk említeni, miért érdemes beruházni egy ilyen készülékbe.

Mielőtt nekiállunk a dugattyús kompresszor kiválasztásának, érdemes látni, hogy a piacon szereplő termékek rendkívül széles árskálán mozognak. Ez elsősorban annak tudható be, hogy egyes készülékek elsősorban az ipari felhasználási területek kielégítésére készültek, míg más dugattyús kompresszorok tipikus távolkeleti tömegtermékek. Noha a keleti no-name termékeket érdemes kerülni, általánosságban ki lehet jelenteni, hogy az ipari sorozatgyártásban készült kompresszorok kiváló áron vásárolhatók és megfelelő minőséget képviselnek, ami otthoni felhasználás során képes megbízhatóan kiszolgálni az igényeket.

 

Az otthoni barkácscélokra tervezett dugattyús kompresszorok kedvező bekerülési költségét említi a btkkft.hu munkatársa is. A szekértő azonban arra is felhívja a figyelmünket, hogy különbséget kell tennünk az otthoni barkácscélokra tervezett olcsó készülékek, illetve a minőségi problémákkal küzdő no-name készülékek között. Előbbiek tökéletesen alkalmasnak bizonyulnak, ha otthoni felhasználás esetén sűrített levegőre van szükségünk, utóbbiakat viszont érdemes messziről kerülnünk.

 

A dugattyús kompresszorok nagyszerűen használhatók minden esetben, ha sűrített levegőre van szükségünk. Érdemes megismernünk az alapvető tulajdonságaikat, de mindenekelőtt azt a kérdéskört érdemes áttekintenünk, a dugattyús kompresszor vagy a csavarkompresszor jelenti a jobb választást számunkra.

 

A dugattyús kompresszorok legnagyobb előnyét az a tulajdonságuk jelenti, hogy akár villamos hálózat nélküli terepen is alkalmazhatjuk őket. Ez egy tipikus műhelyben nem bír jelentőséggel, de nem nehéz elképzelni olyan felhasználási területet, ahol a dugattyús kompresszorok legnagyobb előnyeként kell említeni ezt a képességet. A dugattyús megoldás másik nagy előnyét a vegytiszta levegő előállításának lehetősége jelenti, fontos kihangsúlyozni azonban, hogy ez kizárólag olyan készülékek esetében lehetséges, amelyek nem olajjal segítik a súrlódásból adódó hőtermelés csökkentését.

 

Ezek a készülékek teflon bevonatot alkalmaznak annak érdekében, hogy a használat során elkerülhető legyen a jelentősebb hőtermelődés. Fontos tudni azonban, hogy ezek a készülékek terhelhetősége rendszerint alacsonyabb a hasonló minőségi kategóriába sorolt olajos dugattyús kompresszorokénál, viszont otthoni barkácscélú felhasználás esetén ennek nincs jelentősége.

 

Összességében ki lehet jelenteni, hogy a dugattyús kompresszorok nagyszerű választást jelentenek, ha otthoni körülmények között sűrített levegő előállítására van szükség. Érdemes szem előtt tartani, hogy a megbízható gyártók termékei közül válogassunk, hiszen rendszerint ők is ajánlanak számunkra olcsóbb, jellemzően otthoni felhasználásra tervezett készülékeket. Sajnos az utóbbi években rengeteg minősíthetetlen távolkeleti készülék érkezett Magyarországra, amelyek rengeteg fejtörést okoztak azoknak, akik bizalmat szavaztak nekik.

 

Sajnos a no-name készülékek sok esetben a legalapvetőbb felhasználói elvárásoknak sem felelnek meg, egy esetleges meghibásodás esetén pedig nem marad más lehetőség, mint a tanulságok levonása… Mivel ezek a „gyártók” nem rendelkeznek sem márkaszervizzel, sem garanciális ügyintézéssel, így a meghibásodást követően nem igazán tudunk mást tenni, mint új készüléket vásárolni, ezúttal egy megbízható gyártó termékkínálatából.