Kecskemét

Elindult a kiköltözési hullám a fővárosból

Elindult a kiköltözési hullám a fővárosból

Sokan adják fel a budapesti életet jó pénzért. A város központjában annyira magasak az árak, hogy mind többen döntenek a családi otthon eladása és a kijjebb költözés mellett. Egyre kevesebb lesz a ‘civil a pályán’, és egyre nehezebb saját zsebből a főváros nívósabb kerületeibe költözni.

Újlipótváros az ingatlanpiac nyertese

 

A külső kerületek és a város peremén levő településen fölényesen nyertek az idei év eladási adatai szerint. A vevők javarésze már nem tudja megfizetni a benti kerületek árait, és inkább kijjebb keresnek otthont, vállalva az ingázás kényelmetlenségeit. Az országot tekintve legnépszerűbb - a fővároson kívül - Pest megye, és a környező megyék.

 

A belvárosi lakástulajdonosok számára pedig remek lehetőség most rekord áron eladni az ingatlanukat, és akár magasabb kategóriájú otthonba költözni tíz-húsz-harminc kilométerrel kijjebb.

 

A fővárosi árakat az utóbbi években a befektetési célú vevők hajtják fel. Budapest messze legnépszerűbb kerülete most a XIII. kerület, ahol versengenek a vevők a még eladó lakásokért; ám itt is nagyon nagy a külföldi befektetők aránya a vásárlók között.

 

Megduplázódtak az árak

 

A hazai vevők hozzáállását jól mutatják például a Facebookon a kiposztolt hirdetések - “40 négyzetméteres panel Budafokon 29,9 millióért” - alatti kommentekben a nevető és csodálkozó jelek.

 

A dinamikus lakásdrágulás a környező települések és korábban nem túl népszerű külső kerületek - Soroksár, Tétény stb. - felívelését hozta. Tömegesen költöztek ki a XVI. kerületbe - Árpádföld, Sashalom, Rákospalota környékére - a korábban eggyel bentebb élő XV. kerületiek. Újbudáról pedig rengetegen költöznek Budafok-Téténybe.  

 

Népszerű a lakáshitel

 

Az ingatlanvásárlási kedv tehát nem esett vissza, amint azt a lakáshitelek hihetetlen népszerűsége is mutatja, csak a főváros szélére, vagy még kijjebb költöznek azok, akik Budapest vonzásában szeretnének élni, dolgozni, tanulni.

 

Drága lakás vagy sok utazás?

 

A választás azért logikus, mert sok téren vidéken élni cseppet sem kedvezőtlenebb, mint a fővárosban. Számos területen hasonlóak a fizetések, és a szolgáltatások árai is azonosak. A lakásvétel vagy -bérlés terén pedig olyan különbségek vannak jelenleg, mintha nem egy országról beszélnénk. Nagyszénáson, Orosháza mellett például egy ház 4-10 millió forintba kerül, egy hasonló ház Budaörsön 30-40 millió forintnál indul.

 

Egy pesti (hangsúlyozottan nem budai) 2-3 szobás panellakás 30 millió forint körül mozog, ugyanez Szegeden nem drágább 15 milliónál. Orosházán pedig ehhez képest feleződik az ár: itt 7-8 millióért vásárolható panellakás.

 

Persze a kép ennél összetettebb; nem mindegy, az ország melyik körzetében lakunk, és hol dolgozunk, de az adatok jól szemléltetik, mennyire ‘elszállt’ 2018-ra a fővárosi ingatlanpiac.