Október közepén véget ér a szüret, akár kiváló borok is készülhetnek - Kecskemét

"Mezőgazdaság - Megoszlanak a vélemények arról, milyen minőséget képviselnek majd az idei borok. - A szüret 30 százaléka lezajlott a birtokomon. Október közepére befejeződik a betakarítás nálam.

Úgy vélem, nagyon jó minőségű borok készülhetnek az idei termésből - válaszolta kérdésünkre dr. Sümegi József, a Sümegi-pincészet igazgatója. Ugyanakkor közepes évjáratra számít Mezőfi János nemesnádudvari hegybíró. Elmondása szerint az idei fehérbort adó szőlőfajták közel 50 százalékát már leszüretelték. Közepes évjáratra lehet számítani, a must cukorfoka 16-18 százalkos. Igaz, a chardonnay esetében, a jó fekvésű, lombjától időben megszabadított ültetvényeken mértek 19 cukorfokot is. Szedik még az Irsai Olivért és a cserszegi fűszerest is. Jövő csütörtökön kezdik szüretelni a kék szőlőfajtákat. Addigra végeznek a fehér szőlővel, melynél a hűvös éjszakák miatt már nem nő a cukorfok. "

(Forrás: www.petofinepe.hu)

- Szóljon hozzá