Kecskemét

Ünnepi szezon - vendégvárás egészségesen

Ünnepi szezon - vendégvárás egészségesen

Jönnek az ünnepek és ezzel együtt a nagy vendégeskedések időszaka. Ha a sok finom falat után az ünnepek végére nem szeretnél egy ruhaméretet nőni, állítsd össze gondosan a menüt. Lehet finomat enni úgy is, hogy nem hizlal.

Vagy legalábbis nem annyira… Az alapanyagok és tápértékük mellett nyilván fontos a mértékletesség is. És ne feledd, az alkohol iszonyatosan hizlal. Úgyhogy hiába eszel kenyér helyett uborkát, ha azt egy nagy pohár borral öblíted le.

 

Legyen szó családi vagy baráti összejövetelről, nem muszáj degeszre enni magatokat, és nyugodtan elszakadhattok a hagyományos fogásoktól is, amik bár nagyon ízletesek, sokszor rettenetesen hizlalnak. És ha nem figyelsz, lesz az a pont, amikor úgy érzed, szétdurransz.

 

Ünnepi szezon - vendégvárás egészségesen

 

Nincs ünnepi vendégvárás finom falatok nélkül, de 3 fogásos nehéz vacsora helyett készíts inkább könnyű rágcsálnivalókat, egészséges nassolnivalókat. A végén úgyis a jó hangulat a fontos ☺

 

Nézzük, mik azok a szuper finom vendégváró fogások, amikkel elkápráztathatod a barátokat és a családot, és közben az úszógumit sem növesztik túlságosan:

 

  1. Készíts mini szendvicseket! Így könnyebb betartani a mértékletességet, két sztori között pedig nem egy óriás szelet kenyér fog így lecsúszni.
  2. Kenyér helyett a miniszendvicshez használj uborka karikákat, ezekre tedd a krémsajtot és a sonka vagy akár lazac szeleteket.
  3. Bolti tortilla chips helyett készíts házilag zöldség chipset. Ehhez nem kell mást tenned, mint a vékonyra szeletelt zöldséget enyhén megolajozni, fűszerezni, és sütőben, magas hőfokon ropogósra sütni. Elképesztően finom zöldség chips készül ezekből a zöldségekből: cékla, édesburgonya, sárgarépa, cukkini
  4. Készíts zöldségkrémeket, finom mártogatósokat, amikbe aztán nyers zöldségeket tudtok mártogatni. Remek választás erre a célra a sárgarépa, uborka vagy zellerszár.
  5. Ha pedig az egészséges táplálkozás mellett tetted le a voksod, a cukros üdítők helyett készíts inkább szezonálisan elérhető gyümölcsökből gyümölcslevet vagy gyümölcs smoothie-t. Azt azonban itt is érdemes szem előtt tartani, hogy a gyümölcsöknek elég magas a természetes cukortartalmuk, így a gyümölcsitalok fogyasztásánál is figyelj a mértékletességre. A gyümölcsturmixok, smoothie-k kedvelt alapanyaga télen a banán, alma vagy a narancs, de használhatsz nyugodtan kivit vagy grapefruitot is.