A csavarkompresszor és amit érdemes tudni róla

A csavarkompresszor a mai napig nem említhető a legismertebb műhelyberendezések között, de egyre többen fedezik fel a benne rejlő lehetőségeket. Számos feladat elvégzésében jelentenek komoly segítséget, ha sűrített levegőre van szükségünk. Érdemes alaposabban megismernünk őket, ha kompresszor vásárlását tervezzük.

Néhány évvel ezelőtt még a csavarkompresszorokat relatív magas áron vásárolhattuk meg, ezért rendszerint mellőztük a használatukat a barkácsműhelyekben. Mára viszont ezek a készülékek sokkal megfizethetőbbé váltak, így már nem csak ipari és profilorientált folyamatokban használhatjuk őket, hanem barkács- és hobbicélokra is.

 

A csavarkompresszor nagyszerű választást jelent a legkülönfélébb felhasználási területeken is, legyen szó akár ipari, akár barkácscélú felhasználásról. A kínálatban szereplő termékek között szerkezeti különbségekről nem igazán beszélhetünk, leginkább a méretben és kapacitásban tapasztalhatunk eltéréseket a különböző készülékek esetében.

 

A btkkft.hu munkatársa segít megismerni a csavarkompresszor szerkezeti felépítését: a csavarkompresszor esetében a sűrített levegő előállítását két darab, egymással szemben elhelyezett, ellentétes forgásiránnyal rendelkező csavar végzi. Innen származik a csavarkompresszor elnevezés is. Ez a szerkezeti felépítés roppant egyszerű működési elvet jelent, ami minimálisra csökkenti az amortizációból adódó meghibásodások valószínűségét, illetve magas terhelhetőséget tesz lehetővé. A csavarkompresszorok esetében csak a legritkább esetben kell túlmelegedéssel vagy kopással számolnunk.

 

A csavarkompresszorok ésszerű választást jelentenek otthoni felhasználásra is. Mivel a barkácsműhelyekben szinte soha nincs szükség fokozott igénybevételre, így rendszerint a kisebb légtartállyal rendelkező készülékek is optimális választást jelentenek. Arra azonban érdemes figyelmet szánni, hogy a saját igényeinknek megfelelő készüléket válasszuk ki.

 

Érdemes szem előtt tartani, hogy az otthoni barkácscélú felhasználás során jellemzően rövid üzemidőkkel dolgozunk, így bátran köthetünk kompromisszumokat a kapacitás és minőség tekintetében. Egy középkategóriás készülék tökéletesen kiszolgálja az igényeinket, sőt a legtöbb esetben bátran válogathatunk az olcsóbb készülékek sorából, csupán azt kell szem előtt tartanunk, hogy messziről kerüljük el a márkajelzés nélküli silány termékeket.

 

A no-name készülékekről mindenképpen érdemes ejteni néhány szót, hiszen az utóbbi években egyre több ilyen kompresszor jelent meg a hazai termékkínálatokban is. Ezeket a készülékeket természetesen érdemes elkerülni, hiszen képtelenek megfelelni azoknak az alapvető minőségi elvárásoknak, amelyeket általános felhasználói igények esetén támasztunk feléjük. A legnagyobb problémát a megbízhatatlanságuk jelenti.
Az egyszerű szerkezeti felépítés ellenére a no-name készülékek sajnos gyakran meghibásodnak, ezt követően pedig nem igazán van választásunk… Mivel márkaszerviz és garanciális ügyintézés nem áll rendelkezésre, így ezek a készülékek legtöbbször a fémhulladék között végzik. Ne fizessünk tanulópénzt, kerüljük el inkább ezeket a megbízhatatlan készülékeket! A márkajelzés nélküli készülékek helyett válasszuk inkább a megbízható gyártók alacsonyabb árkategóriába tartozó termékeit, amelyek optimális megoldást jelentenek az otthoni barkácscélú felhasználás során.