Folyamatos a befektetési kedv Kecskeméten

Az ipari szegmens teljes spektruma megtalálható Kecskeméten annak köszönhetően, hogy egy világmárka, a Mercedes a városba költözött. A befektetési kedv továbbra is erős - mondta Szemereyné Pataki Klaudia polgármester az Országgyűlés gazdasági bizottságának.

kecskeméti városházán megtartott ülésen a polgármester kifejtette: a város és a régió folyamatos és markáns ipari fejlődését alapvetően meghatározta a Mercedes-gyárban 2012-ben megindult gyártás. Gazdasági törvényszerűségnek nevezte, hogy a "hét bő esztendő után hét szűkebb következik", de, mint mondta optimista a helyi gazdasági előrejelzések alapján. A vállalatok visszajelzéseiből egyelőre az látszik, hogy ugyan lassul, de továbbra is megmarad a növekedés. Elmondta, hogy 2014-től mintegy 116 milliárd forintot költöttek fejlesztésekre, köztük útépítésekre, víziközmű-fejlesztésre, ivóvízminőség-javító programra, a hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztésére, bölcsődék, óvodák és iskolák, illetve egyéb intézmények felújítására, az Egyetemi Campus építésére és sportfejlesztésekre. Elengedhetetlen azonban a további infrastrukturális fejlesztés, mert az ipart ellátó, napi több száz kamion komoly környezeti terhelést jelent - fogalmazott. 

 

Folyamatos a befektetési kedv Kecskeméten - fotó: keol.hu

 

Kiemelte: létrehozták a Kecskemét 4.0 elnevezésű gazdasági konzultációs platformot, a gazdasági együttműködések rendszerét vezető tanácsadó testületben és a programirányító bizottságban a vállalatok, a szakhatóságok, az oktatás vezetői és a város gazdaságfejlesztéséért felelős vezetői vesznek részt. A platform gyakorlatilag megalapozza a város fejlesztésének irányait meghatározó döntéseket.Kecskemét 2020-ban 54,296 milliárd forintból gazdálkodik, a működési kiadásokra 35,8 milliárd forintot fordítanak, amelyhez 5,1 milliárd forint állami támogatást kapnak. A fennmaradó részt saját forrásból és a helyi iparűzési adóból teremtik elő. A Mercedes Kecskemét helyi iparűzési adójához mintegy 20 százalékkal járul hozzá.