Hogyan vásároljunk babacipőt?

Mindegy, hogy mit adtok a lábára, hiszen csak ülni tud. A használt is jó, amíg nem rúgják szét a játszótéren. A legdrágábbat veszem, hiszen most formálódik a lába - íme néhány jellemző vélemény babacipő témakörben.

Mire figyeljünk, ha az első kiscipőket megvesszük?

 

A babacipő kérdése 10-12 hónapos korban merülhet fel, amikor a legtörekvőbb kicsik elkezdenek járni tanulni. Addig úgynevezett kocsicipőt szoktak ráadni a babákra abból a célból, hogy ne fázzon a lábuk. De több vastag zokni is eléri ugyanezt a hatást, kivéve télen, amikor csizma szükséges. Jó tudni, a csecsemők sokkal érzékenyebbek a hidegre, mint a felnőttek.

 

A kocsicipő megvásárlását sok szülő nem tudja megállni, hiszen ellenállhatatlanul cuki darabokat találni a kínálatban. Erre a célra a puha anyagú, talpú példányok tökéletesek.

 

A merev talp megnehezíti a baba dolgát

 

Az első lépések megtételekor eljön az idő, amikor szükség lesz olyan cipőre, ami segíti a járást és a láb fejlődését. A legjobbak azok a darabok, amelyek a mezitlábas járáshoz hasonló hatást adnak. (Értelemszerűen érdemes a mezitlábas lépkedést minél gyakrabban lehetővé tenni a kicsinek.)

 

A puhatalpú bőr cipőkben a baba biztosabban halad, és könnyen áll lábujjhegyre is.

 

Aki próbált már kicsi (például óvodás) gyerek részvételével lábbelit venni, az tudja, a gyerekek a kemény, rugalmatlan cipőket ‘ösztönösen’ elutasítják.

 

A neves márkák picikre szabott - kemény talpú, vaskos anyagú - sportcipői tehát menők, de a célcsoport tudja, hogy ez kényelmetlen a számára.

 

Hogyan vásároljunk babacipőt?

 

Elkerülhető a lúdtalp kialakulása

 

A babák még nem tudnak véleményt nyilvánítani, de azzal teszünk nekik jót, ha jó minőségű, rugalmas anyagú darabot szerzünk be.

 

Érdemes olyan darabot venni, amiben egy ujjnyi hely van elöl, mivel a járást gyakorló gyerekek lábujjának még mozognia kell: begörbítik és kapaszkodnak vele lépés közben.

 

A gyerekorvos vagy az ortopédus meg fogja tudni mondani, ha esetleg speciális, supinált típust kell vennünk. Ennek a sarka belülről kifelé döntött, ezáltal korrigálja a boka bedőlését. Más gyerekeknek - éppúgy mint a felnőttek egy részének - magasabb a lábfej boltozata, de nekik is találunk kényelmes cipőt.

 

A cipő nem tartozik az örökölhető ruhadarabok közé

 

Sokan szívük szerint másodkézből kapott darabok segítségével kerülnék el az új babacipő vásárlását. Érthető, hiszen a tipegőknek igen gyakran kell újat venni, lévén hihetetlen mértékben nőnek. Sokszor mire végre rájuk adnánk a lábbelit, mert mondjuk beköszöntött az esős idő, már túl is nőtték az adott méretet.

 

Ám a használt cipőkre lehetőleg mondjunk nemet. Mindenkinek máshogy alakítja a lába a cipőt menet közben, és nem a legoptimálisabban segíti a láb fejlődését a más által már kitaposott cipő. Persze egy ünnepi lakkcipő, amit összesen háromszor vesz fel a tipegő, nem fog károsodást okozni.