A bajai kórház is egy mesterséges intelligencia fejlesztés része

Számos magyar kórház adatai alapján fejlesztenek egy új mesterséges intelligencia szoftvert.

Magyarországon egy olyan fejlesztést indított a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI), a Semmelweis Egyetem (SE) és az Ulyssys Kft., amely mesterséges intelligencia technológiával kívánja még korábban felismerni a tüdőrákot.

Az innovációban a megye egyik legnagyobb kórháza, a bajai kórház is részt vesz. A bajai egészségügyi intézmény azáltal részese a projektnek, hogy az itt készített mellkas felvételi adatokat is felhasználják a szoftver létrehozásához. 

ai_baja_torzs_Bpn

Hasznosak a bajai kórház adatai

A bajai kórházon kívül a szolnoki, a nyíregyházi, a miskolci, ballasagyarmati és a salgótarjáni kórház adatait is kielemzik a szakemberek. A szoftver a mellkas CT-felvételeket automatikusan tudja majd elemezni, a mesterséges intelligencia alkalmazás pedig már rendkívül korán fel tudja ismerni a daganatos megbetegedést. 

Mivel a szoftver automatikusan és gyorsan elemez, így jóval több CT-felvételt tud kiértékelni, mint az egészségügyi szakemberek. Az automatizáció és a mesterséges intelligencia által a kórházban tovább csökkenhet az orvosok leterheltsége. 

Forrás: MTI
CS.SZ.