A tassi vízleeresztő próbaüzeme zajlik

Június közepéig tervezik a Bács-Kiskun megyei Tasson létrehozott, többfunkciójú vízleeresztő próbaüzemét. Az áprilisban megkezdődött teszt során a berendezéseket minden üzemállapotban górcső alá veszik. Eközben a beruházás környező elemeit is befejezik.

A Sajó Elemér vízleeresztő próbaüzemét megkezdték április 20-án. A projekt a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében valósul meg mintegy 7,4 milliárd forint támogatásból. Június elejéig tart a teszt a tervek szerint, a kivitelező tájékoztatása szerint mind a gépészeti, mind az elektromos berendezések tesztelése megtörténik addig valamennyi üzemállapotban, valamint szimulációkat is végrehajtanak. 
 
 
Egy dunai zsilip
Egy dunai zsilip
 

A tesztüzem alatt is új hajózási jelzéseket helyezett ki a vízügyi igazgatóság, hiszen a létesítményen keresztül megindult a vízleeresztés. A szükséges biztonsági távolságokat figyelembe vették, a hajósok fokozott figyelmét kérik a megváltozott helyzetre való tekintettel.  

A teljes beruházásból még hátravan a tereprendezés, a füvesítés, a felületek javítása, valamint a munkaterületen kívüli igénybe vett területek helyreállítása. 

Tasson vízgazdálkodási létesítményt építettek az 1956-os jeges árvízkor tönkrement zsilip és erőmű helyére. A tassi hajózsiliptől 250 méterre építették meg a többfunkciójú vízleeresztőt a Duna elsőrendű árvízvédelmi töltésében. Ezzel a hajózsilipet is tehermentesítették, valamint a Ráckevei Duna vízminőségének javítását is szeretnék elérni az üzembehelyezéssel. Ezen felül cél még az is, hogy a Kvassay- és a Tassi-zsilip egy energetikai rendszert alkosson.     

 

M. A. 

Forrás: mti