Az Alföld legkorszerűbb öntözőrendszerét hozták létre a megyében

Egy nagy beruházás keretében a térség legmodernebb öntözőrendszere került kialakításra Lakitelek és Szentkirály határában.

1,3 milliárd forint értékű nagyberuházást fejeztek be a megyében. A beruházás által létrejött az egész térség legmodernebb öntözőrendszere. Az öntözőrendszert az Univer Zrt. egyik kísérleti gazdaságában hozták létre a beruházók, mégpedig Lakitelek és Szentkirály határában. 

A beruházásra leginkább azért volt szükség, mert az egyre nagyobb veszélyt jelentő szárazság az Alföldön lévő szántóföldeknek is egyre súlyosabb problémákat okoz. Ezen problémákat tartósan csak az olyan modern öntözési rendszerek létrehozásával lehet megoldani, mint amilyet most az Univer Zrt. területén hoztak létre. 

Az elkészült öntözőrendszert az Univer-Agro Kft. és a Bauer Hungária Kft. együtt mutatta be. A csúcstechnológiás rendszernek köszönhetően ezentúl lehetővé válik a területen helyet kapó ültetvények öntözése a felszín feletti vízkészletekből. 

alfold_ontozorendszer_torzs

Az Alföld legmodernebb öntözőrendszerét telepítették a megyébe

A Lakitelek és Szentkirály határában lévő rendszer kiépítése több évig zajlott. A rendszer a legkorszerűbb technológiákkal épült és digitális vezérlőkkel rendelkezik. Az eszköz a Tiszából oldja meg az ültetvények öntözését, amely körülbelül 15 kilométerre található a területtől. 

A modern technológiának köszönhetően az öntözés olyan vízcseppméretekkel és intenzitással oldható meg, amely megegyezik a természetes esőével. Az automatizált működésű rendszer akár 15%-kal képes csökkenteni a párolgási veszteséget. 


Forrás: Agrárszektor, Univer Zrt. 
CS.SZ.