Decemberben áldozatsegítő központ nyílik Kecskeméten

Kecskeméten és Szegeden nyílik meg decemberben a két legújabb áldozatsegítő központ. Az intézmények sora ezzel hatra bővült, és rendkívüli léptéknek számít a családon belüli erőszak vagy bármilyen más bántalmazás elleni fellépésben.

November 25-én, az ENSZ Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján Varga Judit igazságügyi miniszter jelentette be az áldozatsegítő központok megnyitását. Eddig Budapesten, Pécsett, Miskolcon és Szombathelyen volt ilyen intézmény. Az eddigi négy mellé most Kecskeméten és Szegeden is nyitnak egyet-egyet. 2026-ra a tervek szerint minden megyeszékhelyen működni fog áldozatsegítő központ. 


Ezen intézmények lényege, hogy a lakosságot megfelelően tájékoztassák és érzékenyítsék, hogy a bántalmazások bagatellizálása csökkenjen. Ha valaki áldozattá válik, a központba térve azonnali és hosszú távú segítséget is kap. 

 

Varga Judit igazságügyi miniszter

Varga Judit igazságügyi miniszter


Magyarországon még mindig gyerekcipőben jár az áldozatsegítés, sok esetben van jelen az áldozathibáztatás társadalmunkban mind a külvilág, mind az áldozat részéről, gyakran ugyanis ők maguk is úgy gondolják, ők a hibásak az őket ért sérelemért, testi vagy lelki terrorért. Mégis: nüansznyi, de javuló tendencia figyelhető meg e téren.  
Varga Judit elmondása szerint idén november elsejéig 9693 hívás érkezett az áldozatsegítő vonalra, és a vansegitseg.hu oldalt is egyre többen veszik igénybe. Emellett az áldozatsegítési politikában további változások várhatók a miniszterasszony szerint. 


Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter facebook-oldalán közzétett videóban részletezte, hogy 2016 óta folyamatosan bővítik krízisközpontok és titkos menedékházaknak a kapacitását, de kríziskezelő ambulancia is működik azoknak, akik kapcsolati erőszak áldozatai lesznek. Támogató videójában megjegyezte a bántalmazás ellenes kampány velős összegzését: van segítség.

 

 

M. A. 

Forrás és fotó: mti

Forrás: mti