EU által támogatott digitális oktatási cselekvési terv

Az Európai Unió régóta támogatja, hogy minden polgára számára magas színvonalú, inkluzív és hozzáférhető oktatást biztosítson.

A digitális korszak fényében az EU felismerte annak fontosságát, hogy oktatási és képzési rendszereit úgy alakítsa át, hogy azok is digitalizáltak legyenek és lépést tudjanak tartani a folyamatosan változó technológiai környezettel.
 
Digitális oktatás színvonalának emelése a cél
 
Ennek érdekében az EU elindította az oktatási digitális menetrend kezdeményezést, amely egy hosszú távú stratégiai elképzelés annak biztosítására, hogy Európa világszínvonalú digitális oktatási rendszerekkel rendelkezzen.
 
A kezdeményezés egyik fő célja az uniós tagállamok közötti szorosabb együttműködés előmozdítása annak érdekében, hogy megosszák egymással a legjobb gyakorlatokat, és tanuljanak egymás sikereiből és kudarcaiból a digitális korszakhoz való alkalmazkodás terén.
 
Emellett a kezdeményezés célja egy olyan digitális oktatási ökoszisztéma kialakítása, amely megkönnyíti az oktatók, diákok, szülők, vállalkozások és más érdekelt felek közötti adat- és ötletcserét. Ez az ökoszisztéma a digitális társadalomra való áttéréshez szükséges digitális készségek és kompetenciák fejlesztését hivatott támogatni.
 
A Covid19-járvány a digitális oktatás és képzés példátlan mértékű használatához vezetett Európa-szerte. A világjárvány rávilágított annak fontosságára, hogy megbízható, magas színvonalú digitális oktatási rendszerek álljanak rendelkezésre, amelyekhez mindenki hozzáférhet.
 
Ezért a kezdeményezés az még nagyobb jelentőségre tett szert, és a digitális oktatással kapcsolatos szorosabb uniós szintű együttműködés fontosabb, mint valaha.
 
H.A.