Kerékpárforgalmi fejlesztések a megyében

Kiépítik a kerékpárforgalmi főhálózatot Kiskunhalason, valamint nemzetközi kerékpáros összeköttetést kap a megye. 

Kiskunhalason tartott sajtótájékoztatót Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára. Az államtitkár a kerékpáros pályázatokról és a kerékpáros fejlesztésekről ejtett szót, amelynek keretében kiderült, hogy több beruházás is érinti a megyét. 

Az államtitkár elmondta, hogy kerékpárosbarát pályázatokat nyitnak meg, amelyekre augusztus közepéig lehet jelentkezni elektronikus úton. Mosóczi László kiemelte, hogy lakosságszám arányában Magyarország a világ harmadik legnagyobb kerékpáros nemzete, az Alföldön pedig különösen nagy a hagyománya a biciklizésnek. 

A megyét érintve a kiskunhalasi tájékoztatón azt is ismertették, hogy a 2014-2020-as Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásai által belül 26 projekt valósul meg, amelynek köszönhetően 85 kilométerrel bővül a kerékpáros infrastruktúra Bács-Kiskun megyében.

kerekpar_torzs

85 kilométeren kap új kerékpárutakat a megye

Az új beruházások által kiépül Kiskunhalas kerékpárforgalmi főhálózata és a városon belül több mint 2 kilométeren építenek új kerékpárutakat. Az egész megyében folytatódnak a kerékpáros fejlesztések, hiszen már közel 70 kilométeren zajlik a szakaszok kivitelezési tervezése és előkészítése. 

A sajtótájékoztatón Kiskunhalas polgármestere, Fülöp Róbert is felszólalt: “Kiskunhalas egyedüli településként 2020-ban duplázott, hiszen a város is, és munkáltatóként a polgármesteri hivatal is kiérdemelte kerékpárosbarát címet az elmúlt évben. A városban most is épül két bicikliút is, de a fejlesztések nem állnak meg, hiszen mindenképpen fontos lenne, hogy a település külterületén élők, Kecel irányából kerékpárral is biztonságosan megközelíthessék a belvárost. Már megterveztettük a Kiskunhalast az 55-ös főúttal összekötő, az 53-as főút mentén vezető bicikliutat, és bízunk abban, hogy Jánoshalmával, Mélykúttal és Kunfehértóval összefogva egy másik térségi kerékpárút is megépülhet a jövőben” - sorolta a fejlesztéseket a polgármester. 

Az ország egyik legnagyobb kerékpárforgalmi beruházása is érinti a megyét, hiszen a Velence és Gyula közötti kerékpáros útvonal Bács-Kiskun megyén is átfog haladni. 

Forrás: MTI
CS.SZ.