Tázláron pályázati forrásból energiatakarékos korszerűsítéseket hajtottak végre

A község energiahatékonysági pályázatának számos településképi hozadéka van. A koronavírus járvány ellenére is számos fejlesztés zajlott a településen: legutóbb az általános iskola, tornaterem és a polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítése valósult meg.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzatnál lévő TOP-os pályázat megvalósításáról számolt be Bán Róbert, a község polgármestere, ahol 2019-ben elnyerték az Energiatudatos és Energiahatékony Önkormányzat címet.
 
A település polgármestere sajnálatát fejezte ki, hogy a járványhelyzet miatt nem ünnepelhették meg a negyedik TOP-os pályázati támogatásból az általános iskola, a tornaterem és a polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítését. A korszerűsítés indokolt volt, mert a tanulók, pedagógusok, hivatali dolgozók nap mint nap használják az épületeket, ahol a régi ablakok résein nagyon sok energia veszett kárba.

A pályázatot még 2017-ben a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat kollégáinak segítségével nyújtották be. Az első közbeszerzési eljárás meghiúsult az építőanyag árak emelkedése miatt, de a második körre többletforrással már esélyt kaptak a megvalósításra.
 
Az önkormányzat célja az volt, hogy az általános iskolát fenntartó egyházi iskola is jelentős összeget takaríthasson meg a beruházással. Ezzel a beruházással jelentős összegeket fog a polgármesteri hivatal fenntartója megspórolni.
 
Az épületek 16 cm-es szigetelést kaptak, kicserélték a nyílászárókat és korszerűsítették a fűtést. Bán Róbert polgármester szerint a beruházás hozadékával megtakarított összeget más, fontos feladatok finanszírozására tudják fordítani. A pályázat 100 %-ban támogatott volt és 139 millió Ft-ot kaptak energetikai korszerűsítésre, melynek minden forintja hasznosul, ráadásul a település összképe is szebb lett.
 
A polgármester elmondta még, hogy 10 millió Ft-ból  birkózó termet is építenek. Jelenleg egy mini bölcsöde kialakítására 22 millió Ft értékű TOP-os pályázati forrás van elszámolás alatt és több pályázatnál is várnak a támogató döntésére. A Magyar Falu Programban pedig két civil szervezetnek segítenek a pályázat beadásában, melyben járdaépítésre igényelnek támogatást.
 
BG
Forrás: BácsKiskun