Ingyenes szűrővizsgálat volt Kecskeméten

A rövidlátás korrekciójának fontosságára hívta fel a figyelmet a Magyar Szemorvostársaság és a Nemzeti Programbizottság a Jó Látásért október 8-án, a látás világnapján; ez alkalomból egész napos szűrővizsgálatot szerveztek.

A közlemény szerint napjaink egyik leggyakoribb problémája a rövidlátás (myopia) és egyre több embert is érint, súlyos formájában nem korrigálható látásromláshoz, akár vaksághoz is vezethet. A legfrissebb adatok szerint a "Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja" keretében 2014-2019 között megvizsgált több mint 80 ezer ember 51 százalékáról derült ki, hogy rövidlátó, és az adatok szerint a fiatalabb korosztályokban (23-40 évesek között) a rövidlátás 3,3-szor gyakoribb, mint a 60 évesnél idősebbek között.
 
szemvizsgalat2
 
A szakemberek szerint a rövidlátás kialakulása megelőzhető, illetve a kialakult betegség romlása lassítható. Ehhez azt ajánlják, hogy töltsünk több időt a szabadban, mert így lehetősége van a szemnek "messzire tekinteni". Érdemes csökkenteni a számítógép, tablet, telefon előtt töltött időt is.
 
MTI/T.D.