A héten életbe lép Kecskemét 2021-es költségvetése

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere bejelentette, hogy a héten hatályba helyezik a város költségvetését, 55, 487 milliárd forintból gazdálkodnak majd.  Kitért rá, hogy a járvány miatt az év folyamán többször is felülvizsgálják, ha szükség lesz rá.  

Szemereyné sajtótájékoztatón mondta el, hogy a költségvetés február harmadik hetében lép életbe. Tervezésénél egyeztetett ellenzéki képviselőkkel, civil szervezetek képviselőivel, családokkal, helyi egyházakkal és vállalkozókkal is.  

Számszerűsítve az önkormányzat 12 milliárd forintnyi adóbevétellel számol. Emellett négymilliárd forint maradványösszeget hoztak át 2020-ból, amelyet működési kiadásokra fordítanak a költségvetés 38 milliárd erre szánt forintjával együtt.  

 

Kecskeméten felújítások is várhatók idén

Kecskeméten felújítások is várhatók idén

 

Kecskemét költségvetésének gerincét képezi a polgármester elmondása szerint a Modern városok program, melynek keretében fejlesztéseket és modernizációs beruházásokat hajthat végre a város. Európai uniós támogatásokkal együtt harmincnyolc kivitelezés valósulhat meg.  

Nagyjából tizenhatmilliárd forintot szánnak felújításokra 2021-ben. Bérfejlesztések is várhatók, tizenkét milliárddal finanszírozzák az önkormányzati intézményeket. A városüzemeltetés 3,6 milliárd forintot kap, ez 200 millióval több, mint a tavalyi évben. Intézményi tartalékként a költségvetésben 315 millió, míg az általános tartalékként 593 millió forint áll majd rendelkezésre.  

A polgármester szerint a járvány miatti rendkívüli állami támogatás mértéke idén 713 millió forint lehet, ennyivel számolnak. A pandémia miatt a parkolási díjakból befolyó összeg megcsappant, emellett a vállalkozások és vendéglátóipari egységek adóterheinek csökkentése miatt is elesett a város a befolyó pénzektől, de a polgármester szerint a város gazdasági szereplőinél marad a pénz, tehát nem hiányként tekint minderre.  

 

M. A.