A Kecskemét és Nagykőröst összekötő út négysávosodik

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt (NIF) ajánlati felhívást tett közzé a Kecskemét és Nagykőröst összekötő útszakasz fejlesztésére.

Az NIF ebben az évben 60 %- kal több útfejlesztésre vonatkozó közbeszerzési eljárást fog indítani.  A napokban megjelent Uniós közbeszerzési közlönyben a 441-es főút Kecskemét és Nagykőrös közötti útszakasz fejlesztésére tettek közzé ajánlati felhívást.
 
A fejlesztés indoklása, hogy az utóbbi években a nagyberuházások miatt megnőtt a két város között ingázók száma.
 
 
A közbeszerzési kiírás alapján a 441-es főútnak a 445-ös kecskeméti északi elkerülő, valamint a nagykőrösi Téglagyári utca közötti szakaszán a jelenlegi 2x1 sávos kialakítású burkolatát erősítik meg kb. 7,29 km hosszban. A 7,29 km hossz magába foglalja az M8 (M44) gyorsforgalmi út későbbi fejlesztése miatt most nem kivitelezendő szakaszának hosszát is. Emiatt valójában a most megvalósítandó szakasz 6,29 km hosszú.
 
A beruházásnak fontos része, hogy 2,79 km hosszban a jelenlegi 2x1 sávos burkolatot 2x2 sávosra bővítsék.
 
Korábbi hírek alapján a négysávosítás a Katonatelep Nagykőrös felé eső végétől az északi elkerülőig fog tartani. Eredetileg a NIF csak a burkolat megerősítését tervezte a teljes szakaszon, de a forgalomszámlálási adatok alapján átgondolták a döntésüket.
 
Az útburkolat fejlesztése mellett párhuzamosan kerékpárutat is kialakítanak.
 
Ezeken túl pedig

- 441-es főúton Nagykőrös Téglagyár utca és 4614 jelű közút közötti 2x1 sávos útszakasz burkolatát erősítik meg
- A nagykőrösi Téglagyár úti csomópontban egysávos körforgalmat alakítanak ki az útcsatlakozásnál
- Tengelysúlymérő öblöt hoznak létre a 22+300 km szelvény környezetében
- Kecskemét Katonatelepen 6 jelzőlámpás és 3 járműosztályozós csomópontot hoznak létre 1 jelzőlámpával biztosított gyalogátkelőhellyel
- a 441-es főúttal egyidőben az érintett szakasz mellett kerékpárutat és kerékpáros közlekedésre alkalmas szervizutakat építenek ki és át.
 
A közbeszerzési eljárásra az ajánlatokat május 04-ig várják.
 
BG
Forrás: MagyarÉpítők