A kecskeméti Nagytemplom felújítása 800 millió forintból valósul meg

A kormány 800 millió forinttal támogatja a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye társszékesegyháza, a kecskeméti Nagytemplom felújítását.

A Nagytemplom előtti sajtótájékoztatón Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédében elmondta, hogy a támogatást két részletben adják át. Ebben az évben 500 millió forinttal és a következő évben a maradék 300 millió forinttal támogatják a felújítást.

 

A felújítás a kecskemétiek és az egyház mellett a turisztikai és a városesztétikai szempontjából fontos döntés. A Nagytemplom mellett megújul a több mint 120 éves kecskeméti városháza is. Kecskemét polgármestere Szemereyné Pataki Klaudia bízik abban, hogy az épületek felújításával Kecskemét belvárosa a magyarországi világörökségi helyszínek egyik méltó várományosa lehet. 

 

A felújítással az eredeti állapot vissza állítására törekednek.

 

forrás:turizmus.com - A felújítással az eredeti állapot vissza állítására törekednek.

 

A felújítást a templom tornyán kezdik és onnan haladnak szépen lefelé. A felújításra szánt összegből most csak kívül tudják rekonstruálni az épületet a belső rész felújítása majd egy másik beruházásból készül el a későbbiekben. A munkálatokkal párhuzamosan elkezdték az ólom szerkezetű üvegablakok felújításához szükséges restaurátori kutatás is. Az elkészült ablakok elé védőüvegek is kerülnek majd. 

 

A munkálatok nagyjából két évig fog tartani. A toronytörzs és a homlokzat új vakolatot kap és megújul a négy evangélista nagyméretű szobra is, amelyeket kőfaragó műhelyben restaurálják. 

 

A felújítással mindenképp arra törekednek ,hogy az 1971-ben felszentelt épület eredeti állapotát nyerjék vissza. 

 

V.Zs.