A Kecskeméti Vadaskertben szibériai tigrisek születtek

Szibériai tigriskölykök születtek a Kecskeméti Vadaskertben- jelentette be az állatkert vezetősége.

Tokovics Tamás, a Kecskeméti Vadaskert ügyvezető igazgatója elmonda, hogy 3 tigris alfaj már kipusztult a 9-ből. Kecskeméten, a 6 élő alfajból a legnagyobb testű szibériai tigris egyedei találhatóak meg. A szibériai tigrisek korábban a kihalás szélére kerültek. Mindössze 50-60 állat élhetett szabadon az 1930-as években. Az akkoriban elkezdett védelmi programnak hála, ma már 400-500 tigris él szabadon. Az ügyvezető igazgató kiemelte, hogy a legnagyobb vadmacska a szibériai tigris a világon, megelőzi az oroszlánt is.
 
 
Szibériai tigrisek születtek
 
A hím egyedek súlya elérheti a 300 kilógrammot is. A szibériai tigrisek megtalálhatóak voltak Ázsia nagy részén, a Közel-Kelettől a Távol-Keletig. Mára lecsökkent a számuk és a területük is. Jelenleg már csak Kínában, Tibetben, Szibériában, Mongóliában, Malajziában, Thaiföldön, Nepálban és Indiában élnek tigrisek.
 
A szibéria tigrisek megritkulásának több oka is van, de legfőbb a tigrisekre és vadállataikra, zsákmányaikra (szarvasokra, antilopokra, bivalyokra, vaddisznókra) irányuló orvvadászatok, továbbá természetes élőhelyük pusztulása.
 
Zomboryné Polyák Irén, a Kecskeméti Vadaskert igazgatóhelyettese osztotta meg az információkat a szibéria tigris szülőpárról. A Vadaskertben 3 éves koruk óta élnek és 7 év után, idén március 31-én született meg 3 egészséges kölykük. Az állatkertben élő tigrisek télen 10-12 kg húst esznek meg egyedenként, mely nyáron felére csökken. Az étrendjükben szerepel csirkehús, pulykahús, egész nyúl, marha, ló és növényevő vadak húsa. A kölykök kizárólag anyatejet fogyasztanak. Az anya és a kicsinyei is jól vannak. A kölykök születéskori 900-1000 g súlya 5 hetes korukra 4700-5100 grammra gyarapodott. Az igazgatóhelyettes kiemelte, hogy a vadállatok utódgondozása kockázatos a stresszhatások és egyedi érzékenységek miatt. A kölykök születése után az első napokban dől el, hogy az anya elfogadja-e a kicsinyeit, ha igen, akkor kérdés, hogy lesz-e elég teje a felnevelésükhöz. A kis családnak sokkal inkább zavarásmentes és nyugodt környezetre van szüksége, mint máskor. Az állatok rövid ideig viselik el megszokott gondozóikat is. Az anya kicsinyei védelmezése miatt nagyon érzékenyen reagál bármilyen stresszhatásra, ami feszült viselkedést és a kölykök felesleges hurcolását válthatja ki.
 
Az anyaállatot és a 2 hím, 1 nőstény kölyköt egyelőre elkülönítve  helyezték el az apától, de rácson keresztül láthatják és szokhatják egymást. Napi pár órában a szülőpár együtt tölt néhány órát a kifutóban, de addig a kölyköket elkülönítik. Hosszabb időt vesz majd igénybe az apaállat és a kicsik összeszoktatása, ezért a folyamatot fokozatosan hajtják majd végre a gondozók.
 
A közönség várhatóan 1 hónap múlva tekintheti meg először a kiskölyköket.
 
BG

Forrás:MTI