A kecskeméti Városháza felújítása hamarosan elkezdődik

Az elmúlt évek során volt egy pár felújítás, amit elvégeztek a Városházán, de most 2019 tavaszán kezdetét veszi az épület teljes körű felújítása. 

Megújul az energetika, a fűtési rendszer, a gépészete, ki lesznek cserélve a nyílászárók, a teljes tetőzet és homlokzat új külsőt kap. Először a külsővel kezdik a munkálatokat, lecserélik az egész tetőszerkezetet. Majd a 28 db különböző típusú és formájú ablakot és ajtót cserélik le, de megtartanak egy – egy eredeti darabot belőlük, amik renoválás után visszakerülnek a helyükre. Az akadálymentesítésre is figyelnek a felújítás során, kicserélik a burkolatot és rámpákat is elhelyeznek egyes részeken.

 

A városháza külső belső felújítása.

forrás: youtube - A városháza külső - belső felújítása. 

 

A Városházának van egy díszudvara, ahol a burkolatot szintén cserélni fogják. Sajnos minden fát nem sikerül megmenteni, így ki lesz véve 1-2 darab. Az épület belsejében található dísztermek is teljesen fel lesznek újítva. Annak ellenére, hogy folyamatosan karban volt tartva, azért az idő nyomott hagyott rajtuk. A tervek között a lift beszerelése is szerepel, amit már régóta fontolgattak, így most meg is valósul.

 

Kecskemét az egyik legdinamikusabb résztvevője a Modern Városok Programnak. Ez a Program összesen 3500 milliárd forinttal gazdálkodhat országosan és ebből Kecskemétnek 100 milliárd forint jutott, amiből egyrészt a Városházát restaurálják másrészt lesz keret turisztikai és egyéb fejlesztésekre is.

 

Dr. Virág Zsoltnak a Magyar Kastélyprogram Kft. ügyvezetőjének adta a kezébe a város a projekt menedzselését. Sok projektet vitt már nagy sikerrel végbe így rá esett a választás.

 

 

A Városháza 1897. december 26-án került átadásra, összesen 5534 négyzetméter alapterületen. Tehát ennyi területen kell elvégezni a mostani munkálatokat közel két év leforgása alatt. Ezek után Kecskemét főterén egy megújult de stílusában változatlan épületet csodálhatnak meg az odalátogatók.