A kezdő vállalkozások segítsége: az inkubátorház

Egyre több startup, kkv és mikrovállalkozás él az inkubátorházak előnyeivel. Miért? A válasz egyszerű: megad mindent, amire egy kisvállalkozásnak a kezdeti, induló időszakban szüksége lehet.

Az inkubátorház fogalma


Inkubátorháznak az olyan épületet, épületkomplexumot nevezzük, melyek nem csak irodahelységet, de magas szintű szolgáltatásokat is biztosítanak bérlőik számára, jelentősen megkönnyítve ezzel az induló vállalkozások helyzetét. Ki ne ismerné a vállalkozók körében kezdeti bizonytalanságot, amikor elveszünk a könyvelői-, titkárnői- és mindenféle ügyintézési feladatok tengerében?


Magyarországon az első inkubátorház 1991-ben jött létre, Nyíregyházán - egyetlen célja volt: segítséget nyújtani a munka és támogató háttér nélkül maradt szakembereknek. Az elmúlt években népszerűségük ugrásszerűen megnőtt, nem véletlenül. A bérlők itt ugyanis komplett szolgáltatáscsomagokat vehetnek igénybe, tanácsadást kérhetnek a lehető legkülönbözőbb témákban.


Az inkubátorház előnyei


Az inkubátorházak jól felszerelt, bútorozott irodákkal, vagy igény szerint teljesen üres, bútorozatlan irodahelyiséggel is rendelkezhetnek. Nagy előnyük, hogy a kisvállalkozások fix, jól áttekinthető költségekkel kalkulálhatnak. Az irodahelyiség mellé igény szerint bérelhetők konferencia- és tárgyalótermek, de különböző prezentációs eszközöket is igénybe vehetünk megbeszéléseinkhez, mint például a projektor vagy digitális tábla. Az inkubátorházak lehetőséget biztosítanak például a közös nyomtató- és fénymásolóhelységek használatára, de a bérlők közös használatú közösségi tereket is használhatnak, például: közös konyha, vagy pihenőhelyiség.


Az inkubátorházak a rekreciban is segítenek


Az inkubátorházak rendelkeznek mindennel, amit egy irodától elvárhatunk: a 24 órás recepció, közös ügyfélszolgálat és portaszolgálat, valamint a videokamerás megfigyelőrendszer is már a legtöbb esetben alapfelszereltség. Ezen felül biztosítják a parkolást bérlői, és a hozzá érkezők számára is, akár ingyenes helyek formájában, akár fizetős rendszerben.


Komplex szolgáltatásokat nyújtanak, mint például postai szolgáltatás, de igénybe vehetünk pénzügyi-, marketing-, üzletfejlesztési-, gazdasági- és egyéb szaktanácsadói szolgáltatást is. Igény szerint takarítói szolgáltatást is biztosíthatnak, ezen felül pedig általában az informatikai háttértámogatás is rendelkezésre áll.


Az inkubátorházak közvetetten hozzájárulnak a kisvállalkozások sikerességi rátájának javulásához: segítségükkel teljesítményük optimálisabb, így nagyobb eséllyel maradnak fent és válnak sikeresen működő, virágzó vállalkozássá.


Lead: https://unsplash.com/photos/mpN7xjKQ_Ns


Cikk kép: https://unsplash.com/photos/Ht9FPY8XLog