Elektromos motor fejlesztésében vesz részt az NJE

A kecskeméti Neumann János Egyetemen (NJE) komoly elektromos közlekedést érintő innovációban vesz részt.

Egy olyan projekt részese a kecskeméti Neumann János Egyetem (NJE), amely fontos mérföldkő lehet Magyarország elektromos közlekedése szempontjából. Október elején mutatták be Kecskeméten egy magyar elektromos motorkerékpár első prototípusát, a kecskeméti egyetem pedig természetesen komoly szereplője a létrehozásnak.

A motorkerékpárt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel (MOME) közösen fejlesztette ki a kecskeméti felsőoktatási intézmény és a Supermoto nevet adták neki. A Supermoto-t természetesen fejlesztik tovább, hiszen a végső cél az lesz, hogy a közutakon és az utcákon is biztonságosan tudjanak vele közlekedni.ű

e-motor-torzs

Ez az első komolyabb magyar elektromos motor fejlesztés

Az innovációban egyébként a kecskeméti egyetemről a Műszaki és Informatikai Kar Innovatív Járművek Tanszékének szakemberei vettek részt, közösen a hallgatókkal és oktatókkal. A MOME Design Intézet részéről szintén az oktatók, illetve a járműtervező szakot tanuló hallgatók veztek részt. 

A teljesen elektromos meghajtással működő motor létrehozása során nem csak a valódi vég termék fejlesztése volt a cél, hanem az is, hogy a 2 egyetem között egy olyan kapcsolat jöjjön létre, amelyből a jövőben is profitálhatnak. A felsőoktatási intézmények összehangolták a különféle munkafolyamatokat, ez pedig alapot adhat a következő innovációnak. 

Forrás: MTI
CS.SZ.