Fejlesztések indulnak a kecskeméti repülőbázison

Magyarország és az Egyesült Államok közös fejlesztésekről állapodtak meg. A beruházások egyik fő célja a kecskeméti repülőbázis fejlesztése. 

Közös katonai fejlesztési keretegyezményt írt alá Magyarország az Egyesült Államokkal. A dokumentumok aláírása által a pápai bázisrepülőtér mellett a kecskeméti repülőbázison is nagyberuházások indulnak. Főleg Infrastrukturális és technológiai fejlesztések jöhetnek létre az egyezmény aláírásának köszönhetően. 

A keretegyezményt Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison írta alá a két fél. Magyarország részéről Babos Tibor miniszteri biztos, míg az Egyesült Államok részéről Charles R. Miller, az  Egyesült Államok Európai Parancsnokságának igazgatója írta alá a védelmi együttműködési dokumentumot. 

katonai_fejlesztesek_torzs

Tovább fejlesztik a repülőbázist


Az egyezmény elegendő forrás összeget biztosít arra a jövőben, hogy megvalósuljanak a katonai fejlesztések Kecskeméten. További beruházások várhatók ugyanakkor Pápán, Tatán és Várpalotán is. A korszerűsítéseket Kecskeméten a légierő érdekében hajtják végre. 

Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis a Magyar Honvédség egyik legfontosabb katonai repülőbázisa és innen kerül ellátásra a hazai légtér védelme. A repülőbázis helyszínén rendezik meg kétévente a Kecskeméti Nemzetközi Repülőnapot, amelyet idén augusztus végén tartanak

A nemzetközi repülőnapra 12 ország jelezte eddig a részvételét. A programok között nem csak a légierő harcászati eszközeit mutatják be a szervezők, hanem szárazföldi előadások is lesznek. 


Forrás: MTI, Repülőnap 2021
CS.SZ.