Félmilliárdból nyerheti vissza eredeti szépségét a Bezerédi-Duna-ág

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának kecskeméti tájékoztatója szerint félmilliárd forintos beruházás veszi kezdetét a Bezerédi-Duna-ágon, amellyel a flóra és fauna is régi, egészséges állapotát nyerheti vissza. 

A beruházás a teljes térségre hatással lesz. A Környezeti és energiahatékonysági operatív program (Kehop) a projektet 560 millió forinttal támogatta.

A Bezerédi-Duna-ág 2020-ra túlságosan feltöltődött, melynek következtében sérült az élővilág. Ezt helyrehozandó félmilliárd forintból teszik rendbe a szakaszt. A terület rehabilitációja már korábban megkezdődött. Nekiláttak a mederkotrásnak, a mellékág vízpótlását elősegítő építményeket helyeztek ki. A felső torkolatnál kiegészült a mederelzárás, az alsó részre pedig gátat építettek.  

 

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

 

A következő ütem májusig fog tartani, az erdőterületet rehabilitálják, és őshonos fákat ültetnek ide. A beruházás végeztével is követni fogják a területen történő fejleményeket, a költségek az utánkövetést és monitorozást is támogatják. A szakemberek eszközöket, járműveket is vásárolhatnak. 
          

 

M. A. 

Forrás:mti