Finisben a Kecskeméti Nyírjes Modern Botanikus Kert

A Kecskeméti Nyírjes Modern Botanikus Kert alapító ünnepségét tartották április 26-án, ennek részeként az alkotók közösen fát is ültettek a csodákkal teli kertbe. Rengeteg cserjét, fát és egyéb növényeket telepítettek a városba közel nyolc hektáron, a kert minden négyzetcentimétere tökéletesen meg van tervezve. Ingyenesen látogatható pihenőhely lesz a Belsőnyírben. 

A botanikus kert tervezője, Somorjai-Tamássy Zsolt, Kollár Csaba tulajdonos és Zsigmond Vince, a Magyar Botanikuskertek Országos Szövetségének főtitkára fát ültettek az alapító ünnepségen. A Belsőnyír városrészében lesz Kecskemét csodás botanikus kertje nyolchektáros területen. Első körben több telket egyesítettek és tereprendezést tartottak, majd kialakították a növényzet helyét, és telepítették a vágyott növényeket. Összesen huszonegy faj huszonhatezer egyedét, tizennyolcezer fát és nyolcezer bokrot telepítettek.  
 
 
A kert
A kert
 

A botanikus kert magánberuházásban valósul meg, a tervek szerint ingyenesen lesz látogatható. A terület mindenki előtt nyitva áll majd, különös tekintettel az oktatási intézményekre. Minden évszakban lesz nyitott kert nap is. A kert alaposan megtervezett, minden növénynek megvan a funkciója. A biodiverzitásnak köszönhetően egy szinte önfenntartó terület is kialakulhat. Öntözőkutakat is létesítettek, ezek percenként akár 1000 liter vizet is megforgatnak.
 
Kollár Csaba tulajdonos korábban úgy nyilatkozott, hogy őshonos módon, egymást kiegészítő fák és növények társulása az erdős rész. Ültetési sűrűsségük sem véletlen, együtt meggátolják a szántóföldről beérkező vegyszer, finompor beáramlását, valamint szélfogókként is működnek. Kialakítottak egy cserjesávot, amely majd megfogja a szelet, tehermentesítve ezzel a helyi faállományt. A bogyós gyümölcsös növények a madaraknak szolgálnak majd eleséggel.
 
M.A.

Forrás és fotó:MTI/Ujvári Sándor, travelo.hu