Fókuszban a kertészet modernizációja

Kecskeméten ismét szóba került a kertészeti konferencián a szektor fejlesztése.

Kecskeméten december közepén rendezték meg az úgynevezett FruitVeB Kertészeti Évzáró esemény, amely az ágazat egyik fő konferenciája Magyarországon. A rendezvényen természetesen most is középpontba került az innovációk lehetősége.

A FruitVeB által megszervezett rendezvényt a Four Points By Sheraton Kecskemét Hotel és Konferenciaközpontban tartották meg. Főleg olyan témákat taglaltak a szakemberek, mint a korszerű zöldség- és gyümölcstermelés, az iparágra épülő feldolgozóipari fejlesztések, illetve a jelenlegi világgazdasági folyamatok. 

kerteszet_Torzs

A kertészetben is egyre fontosabb az adatok elemzése

A szakemberek felhívták a figyelmet, hogy a beszerzési árak nagyon megnövekedtek, az ágazat helyzetét pedig az idei évben tapasztalható aszály sem könnyítette meg, ezért jóval hatékonyabb inputfelhasználásra és olyan fejlesztésekre lesz szükség, amelyek képesek megnövelni a termelési biztonságot. 

Az eseményen a szektor képviselői egyetértettek abban, hogy az ágazat hosszú távon csak akkor maradhat versenyképes Magyarországon, ha jelentős technológiai fejlesztéseket kezdeményeznek. A modernizálás mellett arra is szükség van, hogy ezeket a fejlesztő beruházásokat jóval körültekintőbben tervezzék meg.

Hazánkban kulcskérdés a vizeink megőrzése is, ezért a jövőben számos öntözésfejlesztési projekt indul el. 

Forrás: MTI
CS.SZ.