Hogy bírja a laptopod a napi 12 óra munkát?

Azok, akik számítógépen és géppel dolgoznak, tipikusan az ülőmunkát végzők körébe tartoznak. Sokat olvashattunk már arról, hogyan regenerálódjunk, de mi van, ha a laptop nem tud velünk lépést tartani?

 

Ha belegondolunk, hogy az iskolában alig bírtunk 45 percet a fenekünkön maradni és figyelni, meg persze tanulni, ahhoz képest milyen nagy teljesítmény, hogy felnőttként akár hosszú órákat tudunk egy helyben ülni a gép előtt. Olykor még inni és enni is elfelejtünk, mert szorít a határidő, az "ezt még ma mindenképp be kell fejeznem" típusú feladatok miatt.

 

A kávészünet, meg egy kis séta és a friss levegő csodákra képes (meg a hidratálás és evés kajakóma nélkül). Ugyanakkor a laptopunk szinte egy percet sem pihen, állandóan készenléti üzemmódban van. Ki szoktuk kapcsolni a laptopot a nap végén vagy csak becsukjuk? Talán nem is gondolunk rá, hogy mennyit számít a számítástechnikai eszközök élettartamának az is, hogy ne alvó módban, hanem kikapcsolt állapotban legyen. Ám napközben is tehetünk érte, hogy egy rossz pillanatban ne mondja be az unalmast. A laptop hűtő a megoldás, ő lesz az új legjobb barátunk.

 

Megmentőnk, a laptop hűtő

 

A laptop túlterheltté válhat a folyamatos, napi 10-12 órás munkának köszönhetően. Lelassul, lefagy, kiakad, újra kell indítani - mind előfordulhat. Ha nem mentettük el a munkánkat, akkor az is megeshet, hogy elveszik és az egészet elölről kell kezdeni, ami felér egy katasztrófával.

 

Védjük a gépet a túlmelegedés ellen laptop hűtővel

 

Mivel a laptopok egyre többet bírnak, azaz egyre erősebbek és kompaktabbak, a méretük nem változik, inkább csak egyre vékonyabbak és könnyebbek lesznek. Bár a miniatürizálás folyamatos, mégis zsúfoltabban helyezkednek el az alkatrészek belül. Ezért a hőtermelődés következtében a laptop is túlmelegedhet. 

 

Biztos éreztünk már olyat, hogy amikor az ölünkben volt a gép, annyira forró volt az alja, hogy inkább letettük, mert szinte égetett. Na ez már a túlmelegedés közeli állapot, amikor a hűtőberendezések nem bírják a tempót. Ám csekély befektetéssel orvosolhatóvá válik a probléma. A laptop hűtő avagy a notebook hűtő és hűtőpad megoldást jelentenek erre az állapotra, de persze mindig kemény és egyenes felületre tegyük a gépet, ne az ölünkbe.

 

Milyen és mit tud a laptop hűtő?

 

Ha a hűtőventilátor folyamatosan dolgozik, emiatt állandóan hangos a gép, már gyanakodhatunk, hogy baj van. Ha az a bizonyos CPU, azaz a teljesítmény is visszaesik, megint a túlmelegedés lehet a gond. Érdemes egy alapos tisztítást is végeztetni szakemberrel, de a laptop hűtővel vagy a hűtőpaddal is sokat tehetünk a gépünkért.

 

Először is a laptopok nagyrésze alulról szívja be a levegőt a hűtéshez. A hűtőpadok pedig extra hűtést biztosítanak, de jól kell kiválasztani a gépünkhöz megfelelő laptop hűtőt. Azaz ha a laptop alulról szívja a levegőt, akkor olyan hűtőpadot válasszunk, ami fölfelé irányítja a levegőt. Ugyanakkor vannak már olyan hűtőpadok, amelyeket úgy alakítottak ki, hogy bármelyik géphez használhatjuk, mert kellően nagy a hűtőpadban a ventilátor. Választhatunk már gamer hűtőpadot is, vagy olyat hűtőállványt, amely enyhén döntött vagy dönthető, így lehet a számunkra legideálisabb szögben is használni a gépet.

 

A laptopot érdemes évente egyszer kitisztíttatni, hogy növeljük az élettartamát. Ne tartsuk állandóan készenléti állapotban, legalább péntek este kapcsoljuk ki, hogy pihenhessen hétvégén. Ugyanakkor csak csendben és halkan jegyezzük meg, hogy a napi 12 óra munka embernek mindenképp, de még egy gépnek is sok.