Kecskemét is fellélegezhet: megszűnt a madárinfluenza-korlátozás

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Bács-Kiskun megyei feloldással országosan is megszüntette a madárinfluenza korlátozásokat, Magyarország már nem fertőzött ország.  

Helyreállhat a baromfi gazdaság az egész országban, a Nébih ugyanis március 9-én elrendelte a megfigyelési körzetek feloldását Bács-Kiskun megyében is. Ezzel a tilalomnak vége, a kereskedelem szépen, lassan beindulhat beföldön és az EU-ban is.

A korlátozások az Európai Unió területén ugyan megszűntek, de Magyarország madárinfluenza-mentes státuszát legkorábban 2021. május 23-án nyerheti vissza a hatályos rendeletek szerint. A harmadik országi kereskedelem csak ekkor élénkülhet fel.

 

Az etetésnek zárt térben kell történnie

Az etetésnek zárt térben kell történnie

 

Nagyjából egy hónapja nem regisztráltak új madárinfluenza esetet Magyarországon, ezért a védőkörzeteket március másodikán feloldották. Március nyolcadikán ezt Kecskeméten is megtették, így a korlátozásokat országszerte megszüntették. Arra figyelnie kell a baromfi gazdáknak, hogy az állományt védjék a vadon élő madaraktól.  

Minderre azért van szükség, mert bár nem fertőzött területről van szó, a költöző madarak miatt még fel-felbukkanhat a kór, amely megtizedelheti az állományt. Sőt, ha beteg állatot regisztrálnak, még a madárinfluenza elterjedése előtt le kell ölni a gazda szárnyas állatait. A baromfik zárt tartásának kötelezettsége továbbra is érvényben marad.  
 
 

M. A .

Forrás: mti