Kecskeméten 5G kiscellás tesztkörnyezetet építenek ki

Az 5G kiscellás tesztkörnyezet kiépítése annak érdekében történik, hogy megvizsgálják, vajon a belvárosokban vagy a nagyobb agrárterületeken hogyan lehet gazdaságosan és környezettudatosan 5G-t kiépíteni.

Folyamatosan növekszik az 5G képes alkalmazások elterjedésének száma, azonban fontos, hogy az adatforgalom növekedése továbbra is környezettudatos módon történjen meg, vagy épüljön ki. Kecskeméten villanyoszlopokra szerelik fel a mobilszolgáltató-független 5G kiscellás tesztkörnyezetet. Igyekeznek elkerülni, hogy minden szolgáltató saját antennájával árassza el a városokat. A környezettudatos megoldás a mobilszolgáltatóktól való függetlenedés.
 
5G kiépítése Kecskeméten.
 
„Az 5G-alapú okos alkalmazások elterjedésének legfontosabb alappillére a kiváló minőségben és gazdaságosan kiépített infrastruktúra” – mondta el Dr. Mándi Gábor, az AH NET Zrt. vezérigazgatója. Reményei szerint a független 5G hálózat kiépítése során a lakossággal és a vállalkozásokkal is megismertetheti az 5G előnyeit és annak alkalmazását. 
 
A későbbiekben a fejlesztés során megviszgálják, hogy milyen további lehetőségei vannak még az 5G kiscellák bevezetésének: esetleg E-töltő vagy városi kamerarendszert csatlakoztatnának hozzá. Továbbá a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. területére telepítenek agrár 5G teszthálózatot, mely az okos eszközök bevetését vizsgálja a mezőgadasági területeken. Mindehhez azonban egy biztos, független és jól működő hálózatra van szükség.
 
Forrás: Trademagazin
Kép forrása: pixabay.com - Jogtiszta fotó.
A kép illusztráció.
H.A.