Kecskeméten is áttekernek jótékonysági céllal

Kecskemét városát is átszeli kerékpárral az a férfi, aki 110 kilométeres túrával hívja fel a figyelmet a koraszülöttek és az őket gondozók helyzetére. A kezdeményezéshez maximum tíz fő csatlakozhat a járványhelyzet miatt, a szervező Bukor Péter közösségi oldalán lehet jelentkezni.  

Bukor Péter a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány mentőautó vásárlását támogatja a 110 kilométeres kerékpártúrával. Reményei szerint a hozzá csatlakozó maximum tíz ember, rajtuk kívül pedig a szimpatizánsok is támogatni fogják kezdeményezését. A körtúra Abonyból indul és Kecskemétet is érinteni fogja. Ha az időjárás kedvező lesz, április harmadikán indulnak.  

A koraszülöttek aránya a kétezres évek körül növekedni kezdett, amely sok minden következménye lehet. Az anya dohányzása elsődleges problémaforrás lehet, de krónikus vagy fertőző betegségei, pszichés problémái vagy a nem megfelelő higiéniai körülmények is a kiváltó okok közt szerepelnek.
 
 
Koraszülött gyermek
Koraszülött gyermek
 
 
A KSH adatai szerint a koraszülött vagy a kis súllyal született gyermekek több egészségügyi kockázatnak vannak kitéve. Nagyobb a valószínűsége, hogy valamilyen érzékszervi károsodása, magatartási zavara, veseelégtelensége, cukorbetegsége vagy vérnyomásproblémája lesz a koraszülött gyerekeknek.  Ellenben nagyon fontos tudatosítani, hogy megfelelő csecsemőkori ellátást követően teljesértékű életet élhetnek. 

A Magyarországon született csecsemők közel 9%-a koraszülöttként jön a világra, számukra életbevágó a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány működése, hogy időben megkapják a számukra szükséges intenzív ellátást. Évente 4335 újszülöttet mentenek meg országos hálózatuknak és kiterjedt kapcsolati rendszerüknek köszönhetően. Alapítványként ugyan részesülnek állami finanszírozásban, de minden adomány fontos szerepet játszik a fennmaradásukban.  

 

M. A. 

Fotó: koraszulottmento.hu