Kecskeméten képzik a jövő Farkas Bertalanját

A második magyar űrhajóst keresik Kecskeméten, pontosabban már megkezdték az űrhajós jelöltek tesztelését a Szegedi Tudományegyetem Repülő- és Űrorvosi Tanszékének kecskeméti épületében. 

Az űrhajósok vizsgálatához szükséges feltételek egész Európában összesen három helyen adottak: a londoni King’s College-ban, a szentpétervári Katonaorvosi Akadémián és a Szegedi Tudományegyetemen, annak is a kecskeméti tanszékén.

 

Itt található hazánk egyetlen barokamrája, ez az a sci-fi filmekből is ismert szerkezet, amelyben az űrhajósok rátermettségét, fizikai korlátait mérik a súlytalanság állapotában. Az egészségügyi tesztelésen a 2021-ben végző orvostanhallgatók közül is részt vehet pár szerencsés hallgató.

 

Asztronauta az űrben

Asztronauta az űrben

 

A kormány 10 milliárd forintot áldoz a magyar űrprogramra, reményeik szerint 2022-2024 környékén lesznek olyan állapotban a magyar fejlesztések, hogy azok már űrhajóra tehetők, így Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint joggal várható el, hogy ezekkel a fejlesztésekkel egy magyar űrhajós vehessen részt a küldetésekben. 

 

M. A.