Kevesebb lemorzsolódó fiatalra számítanak Kecskeméten

Az iskolaelhagyás számának csökkentését tűzte ki célul a Kecskeméti Szakképzési Centrum. A fennálló probléma megoldására komoly összeget szántak, 519 millió forintos európai uniós támogatással valósították meg átfogó projektjüket.  
 

A Kecskeméti Szakképzési Centrum tíz tagintézményében valósította meg projektjét, melyre 519 millió forintos keretet szánt. Céljuk, hogy a végzettség nélküli iskolaelhagyók száma csökkenjen. Vonzó pályákat, oktatási feltételeket kínálnak a jövőben is, emellett a pedagógusokat is továbbképezték.  

 

Tanulóközösségek alakultak

Tanulóközösségek alakultak

 

A projekt során pályaorientációs programokat szerveztek, emellett a szabadidő hasznos eltöltésére irányították a figyelmet. Az iskolai kötődést motiváló, tanulást támogató programok nagy népszerűségnek örvendtek Kecskeméten a projekt 2017-2020-as szakaszában. A kecskeméti, kunszentmiklósi és tiszakécskei tagintézményekben került sor a felzárkóztatási programra.  

Kis létszámú tanulócsoportokat indítottak, amelynek meglett a pozitív hozadéka. Korszerű, digitális alapokra helyezett tananyagot kaptak a fiatalok, ami már önmagában vonzó lehet az elhagyással szemben. Digitális alkotóműhelyekben tevékenykedhettek a nebulók. A tanárokat, pedagógusokat is továbbképezték, az ő szemléletformálásuk és szakmai felkészítésük elengedhetetlen a sikerhez. Hatékonyabban tudják kezelni és megelőzni is az iskolaelhagyásokat.  

A Kecskeméti Szakképzési Centrum GINOP pályázaton nyert el minderre vissza nem térítendő támogatást, amelyből jutott frissen bútorozott közösségi terekre, korszerű számítástechnikai eszközök vásárlására is.  

 

M. A. 

Forrás: mti