Korszerűsítik a Budapest-Lajosmizse-Kecskemét vasútvonalat

A Budapesti Fejlesztési Központ tájékoztatása szerint két rossz állapotban lévő vasútvonal felújítása is megkezdődhet, kiírták ugyanis a tervezési közbeszerzést. A Budapest-Veresegyház-Vác és a Budapest-Lajosmizse-Kecskemét vasútvonal korszerűsítése több lépcsőben valósul meg.  

Az ország egyik legrosszabb állapotban lévő vasútvonala hírében áll a Budapest-Kecskemét közti, Lajosmizsét is érintő vonala, ennek felújítása kezdődhet meg. A tervek szerint gyorsabban érhető majd el Kecskemét a fővárosból, 80-120 kilométeres sebességgel járható vonalat terveznek ugyanis. A tájékoztatás szerint a kétvágányú, villamosított vonalakon a belső szakaszokon negyedóránként, a külsőkön félóránként követik majd egymást a szerelvények minden irányban. A felújtás során figyelnek a legfontosabb kritériumokra, így akadálymentesítik a peronokat és megállókat, modern P+R parkolókat köveznek le, és kerékpártárolókból sem lesz hiány.  
 
 
Gyorsabb lesz a közlekedés
Gyorsabb lesz a közlekedés
 

A BFK előzetes felmérései alapján a felújított vasútvonalakat kétszer annyian használnák, mint most, igény van rá. Mivel a vasút környezethatékonyabb megoldás az autós közlekedésnél, ezért a kormány Klíma- és környezetvédelmi akciótervéhez igazodva elsődleges a vasút karbantartása és az anomáliák helyrehozása. A kecskeméti útvonalon a szolgáltatás fejlesztése után akár meg is háromszorozódhat az utasforgalom a mérések szerint. A tervezési időszakhoz is fontos az utasok véleménye, ezért a BFK internetes fórumot is létrehozott ahhoz, hogy a közlekedőknek platformot nyújtson véleményük kinyilvánítására.  
 
A közbeszerzés kiírása a kormány jóváhagyásával megtörtént, így várják a kivitelezőket. Több lépcsős ütemben valósulna meg a beruházás, amelynek része, hogy a komplett tervezési folyamatot is a kivitelező készíti el a szükséges tanulmányoktól kezdve az engedélyeztetésig.  

 

M. A. 

Forrás: mti