Miért jó egy könyvet megszagolni? A nyomtatás reneszánsz

Attól, hogy szeretjük az internetet, még nem fogja helyettesíteni számunkra a nyomtatott médiát. Mert rajongunk a nyomtatványok látványáért, az érzéséért, az illatáért. Sőt, felbosszantanak a nyomtatás végnapjait sújkoló hírek. 

 

Pusztán azok a nyomtatványok halnak ki, amiknek egyetlen céljuk volt, hogy elégessék a hirdetésre költött pénzeket. Ettől a nyomtatás még köszöni, jól érzi magát. Az embereknek nem feltétlenül van szükségük még több képernyő előtt eltöltött időre. Ellenben jólesik kézbe venni és átlapozni a tapintható, szaglászható nyomdatermékeket, amik felett hosszasan eltöprenghetünk.

 

A nyomtatás


- kézzelfoghatóvá teszi a munkát – akár írjuk, akár a képeit szerkesztjük, akár nyomtatjuk, akár terjesztjük azt.


- nem viszi el a fókuszt önmagunkról és az élményeinkről – előfordult már veled, hogy megosztottad a barátaiddal – akikkel adott esetben még soha nem is találkoztál –, hogy mit olvasol, még mielőtt a végére értél volna? Mire ők megdicsérték az ízlésedet, amitől fontosnak érezted magad? Meg tudod mondani, hogy végül is miről szólt maga a könyv?


- intim – a fekete betűk a kommunikáció legmeghittebb formája. Enyhíti-e valójában magányunkat a közösségi média? Ugyanakkor egyedül éreznénk-e magunkat egy barlangban egy nagyszerű könyvvel?


- emlékeztet minket arra, honnan származunk – feltéve, hogy maradtak ránk könyvek a szüleinktől, és nagyszüleinktől, sőt, szerencsés esetben a dédszüleinktől. Láthatjuk a széljegyzeteiket, vagy hogy melyik gondolatot tartották annyira fontosnak, hogy aláhúzzák.


- egyedivé tesz – egy digitális nyomda bármit ki tud nyomtatni, amit csak mi tudunk kitalálni és amivel csak mi fogunk rendelkezni ezek után. Nem kell mindjárt egy egypéldányos könyvre gondolni! Egy saját, limitált terjesztésű matrica, egy titokzatos képeslap, egy Nagyinak szánt falinaptár karácsonyra, vagy egyszerűen egy névjegykártya széria is a mi nyomunkat hagyja a világban.

 

A matricák egyedivé tesznek

 

- lehet kádban olvasni – ellentétben az okostelefonokkal és a digitális könyvekkel.


- túléli az új médiumok megjelenését – ahogy túlélte a televízióét, úgy túléli az internetét is, mivel nem kizárják, hanem jól kiegészítik egymást.


- nem féltékeny – egy jó könyvet, vagy egy magazint nem érdekli, hogy nézzük-e a tévét, vagy böngésszük-e a netet.

 

Erre az életérzésre harapott rá tudatlanul a Harry Potteren felnőtt generáció, ami azóta is folyamatosan ’szedi áldozatait’. A Kincskereső Kisködmön csak részben könyvelhet el magának ekkora sikereket. Az órákig tartó böngészés abszolút nyertese a nyomtatványok között mégis az IKEA katalógus, aminek példányait sokunk akár több mint tíz éve is őrizget, ha egyszer végre sikerült megszereznie.