Szuper kreatív ötletek a karácsonyfa alá – válaszd bármelyiket és szerezz örömet!

Néhány hét gyorsan eltelik és itt az év legmeghittebb ünnepe. Karácsonykor szeretnénk szeretteinknek olyan ajándékkal kedveskedni, mely személyre szabott és egyedi. Érdemes időben elgondolkodni a meglepetéseken, hogy ne maradjunk ajándék nélkül.

Ősz derekán mindenki előveszi a kreatív ötleteit és elkezdi a karácsonyi ajándékok begyűjtését. Egyes tárgyak könnyen megvásárolhatóak az üzletekben vagy online, de vannak, melyeket megrendelésre gyártanak. Ilyenek az egyedi ajándékok, melyeket úgy készítenek el, ahogy mi azt elképzeltük.


A fantáziadús meglepetések között a tavalyi év slágerei voltak a gravírozott tollak, kulcstartók és öngyújtók, melyekre az ajándékozott neve, kedves mondatok, gyerkőcnevek, vagy éppen egy fontos évszám került. Ugyan ilyen nagy örömöt okoztak a gravírozott nyakláncok, karkötők a hölgyek körében, illetve a 2 avagy 3D-s kristályok a nagyszülőknél. Igazi unikum a gravírozott boros üveg, melyre akár fénykép is felkerülhet.


Az ezerarcú Co2 lézergravírozó


Kevesen tudják, hogy a lézergravírozó nem csak gravírozásra alkalmas, hanem vágásra is. De vajon milyen elven működik a Co2 lézergravírozó? A lézergépben rezonátorban nitrogén, széndioxid, hélium és hidrogén található. Ebből a közegben nagyfeszültségű árammal gerjesztünk lézerfényt. A lézer egy igen keskeny nyaláb, melyet, ha egy pontra fókuszálunk, akkor nagy energiája még jobban felerősödik így képesek leszünk az apró karaktereket is kitűnő felbontásba beégetni, gravírozni a megadott tárgyba. A folyamat során hő keletkezik, ezért a rezonátor és a közeg léghűtéséről, valamint a “fáradt” aktív közeg cseréjéről folyamatosan gondoskodni kell. Ez a lézertípus manapság a legelterjedtebb az iparban. A működése gyors és rugalmasan alkalmazható széles anyagvastagság esetén is. Itt is fontos, hogy a megjeleníteni kívánt grafika megfelelő formátumban legyen, így kapunk kiváló minőségű végeredményt. Ezért használjuk a mintát mindig vektoros formátumban.


Milyen alapanyag felel meg?


Olyan anyagban kell gondolkodnunk, mely a lézer égetésekor a színében változik, például bebarnul, vagy megfeketedik. Ilyen például a fa vagy a papír. Megmunkálásukkal kontraszt alakul ki a képen, így nívós és látványos lesz. Ugya ilyen minőséget kapunk, ha átlátszó üveggel dolgozunk. Itt nem „égni” fog a megmunkált terület, hanem a homokfúvásos technikához hasonlóan, igen apróra törni. Ilyenkor az elszíneződés fehér lesz. De ide sorolhatjuk a plexi gravírozást is, mely hasonlóan fog viselkedni, mint az üveg. Ezek a lézergravírozó munkagépek asztali és ipari méretben is kaphatóak, hisz nemcsak kisebb tárgyakat, de nagyobb felületeken, például nagy alkatrészek gyári számmal történő ellátását is ilyen eszközzel végzik.

 

Az egyedi ajándékok szívből jönnek, és nagy örömöt okoznak.


Ha egyedi ajándékban gondolkodunk, érdemes mielőbb dönteni, az hogy milyen alapanyagra, mit szeretnénk csináltatni, mert ha az utolsó pillanatra hagyjuk, nem biztos, hogy elkészül az adott ajándéktárgy a várva-várt napra.